Welkom bij het PNB! U hebt een nieuwe baan en gaat nu pensioen opbouwen bij dit pensioenfonds.

Wat is er geregeld?

U bent nu deelnemer aan een pensioenregeling van het PNB. Hierdoor:

Als nieuwe deelnemer ontvangt u een korte samenvatting van uw pensioenregeling. 

Wat moet u doen?

U hoeft niets te doen om pensioen te gaan opbouwen. Uw werkgever meldt u aan bij het PNB.

U betaalt zelf een deel van de pensioenpremie. Dit houdt uw werkgever elke maand automatisch in op uw salaris. Hoeveel dat is, kunt u zien op uw loonstrookje.

Wat kunt u doen?

Hebt u via een vorige werkgever al ergens anders pensioen opgebouwd? Dan kunt u dat meenemen naar het PNB. Dat heet waardeoverdracht.

Het PNB kan niet voor u bepalen of het verstandig is om uw pensioen mee te nemen of niet. Voordat u een beslissing neemt, kunt u uw oude en nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar op de volgende punten vergelijken:

  • Wat voor een soort pensioenregeling is het (eindloon- of middelloonregeling, premieovereenkomst)?
  • Hoe wordt het pensioen verhoogd?
  • Hoe staat het pensioenfonds er financieel voor (dekkingsgraad)?
  • Welke keuzes zijn er binnen de pensioenregeling?

Aanvragen waardeoverdracht

Overweegt u uw pensioen mee te nemen? Vraag dan waardeoverdracht aan bij het PNB. Het pensioenfonds is verplicht om mee te werken aan de waardeoverdracht. Ga naar Mijn Pensioencijfers en vul het formulier in. Dan ontvangt u een offerte. Pas nadat u akkoord bent met de offerte, wordt uw pensioen overgedragen. Neem de tijd voor deze beslissing, want dit kunt u later niet meer terugdraaien.

De financiële positie van uw oude pensioenfonds en van het PNB moeten goed zijn, anders is waardeoverdracht (tijdelijk) niet mogelijk.

Om te kunnen kiezen wat u het beste kunt doen met uw opgebouwde pensioen, kunt u de pensioenregelingen vergelijken. De Pensioenvergelijker helpt u daarbij. Download de Pensioenvergelijker van onze Documentenpagina en vul de vragen in.