Woont u al in het buitenland en gaat u daar verhuizen? Of gaat u emigreren? En wilt u in het buitenland pensioen ontvangen? Dat kan. U moet dan wel een paar dingen regelen.

1. Stuur een adreswijziging

Ga naar Mijn Pensioencijfers geef uw nieuw adres door in het formulier Verhuizen in en naar het buitenland.
Stuurt u ons een e-mail of brief met uw nieuwe adres, vergeet dan niet uw klantnummer en uw Burger Service Nummer (BSN) te vermelden.

2. Geef uw BSN/sofinummer door

Wij kunnen uw pensioen niet aan u betalen als we geen BSN (Burger Service Nummer, vroeger sofinummer) en geen bankrekeningnummer van u hebben. Geef deze informatie daarom aan ons door. Uw BSN staat in uw paspoort of op uw ID-kaart. Weet u uw BSN niet? U kunt deze opvragen bij de Belastingdienst.

3. Stuur elk jaar een levensbewijs

Als u pensioen van ons ontvangt in het buitenland, sturen wij u elk jaar een levensbewijs. Dat noemen we ook wel een attestatie de vitaDit is een document waaruit blijkt dat u nog in leven bent.. Dit moet u door een lokale overheidsinstantie of notaris laten ondertekenen. Daarna stuurt u dit volledig ingevuld terug naar ons. Dit kan digitaal via Mijn Pensioencijfers.
Ontvangt u ook AOW van de Sociale Verzekeringsbank en hebt u dit levensbewijs al opgestuurd naar de SVB? Dan ontvangen wij deze informatie automatisch via de SVB. U hoeft dan niets te doen.

Door de coronacrisis kunt u tijdelijk geen ‘bewijs van leven’ (attestatie de vita) aanleveren. Is dat wel nu nodig, omdat u met pensioen gaat? Dan vragen wij om een alternatief. Dat is een kopie van een recent-bankafschrift of een afdruk van internetbankieren van de bankrekening waarop het pensioen uitgekeerd moet worden. De administratie van de bank is vaak gekoppeld aan de gemeentelijke administratie. Daarom kunnen wij deze afdruk gebruiken als alternatief van het gebruikelijke bewijs. Bedragen hoeven wij niet te zien en kunt u onleesbaar maken. Het kan zijn dat wij u na de coronacrisis (na oktober 2020) alsnog vragen om het gebruikelijke bewijs op te sturen.

4. Wij houden premies en belasting in, maar misschien hoeft dat niet

Wij zijn verplicht om in Nederland premies en belasting (loonheffing) op uw pensioen in te houden. Daardoor krijgt u minder pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met uw land hierover afspraken heeft gemaakt. U kunt dan meer pensioen krijgen. Zo regelt u dit:

  • Ga naar belastingdienst.nl;
  • Kijk bij: Aanvraag Vrijstelling van loonheffing;
  • Vul het formulier in;
  • Als u er recht op hebt, stuurt de belastingdienst u een vrijstellingsverklaring;
  • Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op uw pensioen.

5. Gaat u scheiden?

Als u in Nederland woont, krijgen we via de gemeente door dat u bent gescheiden. Als u in het buitenland woont niet. Dan geeft u uw scheiding zelf aan ons door.

6. Komt u te overlijden?

Als u in Nederland woont, krijgen we dit via de gemeente door. Als u in het buitenland woont niet. Uw nabestaanden moeten dit aan ons fonds doorgeven.