U bent als priester of ongehuwd diaken benoemd in een parochie, bij een dekenaat, het bisdom of een andere kerkelijke instelling. U gaat nu pensioen opbouwen bij dit pensioenfonds.

Wat is er geregeld?

U bent nu deelnemer aan een pensioenregeling van het PNB. U hebt daardoor: 

Als nieuwe deelnemer ontvangt u automatisch een brief van het fonds met informatie over uw pensioen. Bij deze brief ontvangt u:

  • een overzicht van het pensioen dat u bij het PNB kunt opbouwen 
  • een korte samenvatting van uw pensioenregeling

Wat moet u doen?

U hoeft niets te doen om pensioen te gaan opbouwen. Uw bisdom meldt u aan bij het fonds.

U betaalt geen pensioenpremie. De kerkelijke instelling waaraan u verbonden bent, betaalt de volledige premie voor de opbouw van uw pensioen.

Wat kunt u doen?

Hebt u via een vorige werkgever al ergens anders pensioen opgebouwd? Dan kunt u dat meenemen naar het PNB. Dat heet waardeoverdrachtHet pensioen meenemen dat je bij je vorige werkgever hebt opgebouwd naar je nieuwe pensioenuitvoerder..

Het fonds kan niet voor u bepalen of het verstandig is om uw pensioen mee te nemen of niet. Voordat u een beslissing neemt, kunt u uw oude en nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar op de volgende punten vergelijken:

  • wat voor een soort pensioenregeling is het (eindloon- of middelloonregeling, premieovereenkomst)?
  • hoe wordt het pensioen verhoogd?
  • hoe staat het pensioenfonds er financieel voor (dekkingsgraad)?
  • welke keuzes zijn er binnen de pensioenregeling?

Aanvragen waardeoverdracht

Overweegt u uw pensioen mee te nemen? Vraag dan waardeoverdracht aan bij het PNB. Doe dit zo snel mogelijk nadat u bent aangesteld. Het pensioenfonds is verplicht mee te werken aan de waardeoverdracht. Bij Mijn Pensioencijfers kunt u het formulier invullen. Dan ontvangt u een offerte. Pas nadat u akkoord bent met de offerte, wordt uw pensioen overgedragen.

De financiële positie van uw oude pensioenfonds en van het PNB moet goed zijn, anders is waardeoverdracht (tijdelijk) niet mogelijk.

Om te kunnen kiezen wat u het beste kunt doen met uw opgebouwde pensioen, kunt u de pensioenregelingen vergelijken. De Pensioenvergelijker helpt u daarbij. Download de Pensioenvergelijker van onze Documentenpagina en vul de vragen in.