Nieuws

Uw (opgebouwde) pensioen is verhoogd

Elk jaar probeert het bestuur van het PNB uw (opgebouwde) pensioen te verhogen (dit heet ook wel ‘toeslag verlenen’). De verhoging is voorwaardelijk. Dat betekent dat dit alleen kan als het fonds voldoende geld in kas heeft. Dit blijkt onder meer uit de dekkingsgraad. De dekkingsgraad van het PNB was op 31 december hoog genoeg om de (opgebouwde) pensioenen te kunnen verhogen per 1 januari 2016. Hieronder leest u met hoeveel procent uw (opgebouwde) pensioen is verhoogd.

Reglement I: priesters, (on)gehuwde diakens, pastoraal werkers

Als algemeen beleid probeert het bestuur elk jaar de opgebouwde pensioenen in dit reglement te verhogen met de gemiddelde stijging van prijzen en lonen. De dekkingsgraad was op 31 december hoog genoeg om een volledige toeslag te kunnen verlenen. Dit betekent dat de opgebouwde pensioenen in Reglement I per 1 januari 2016 zijn verhoogd met 1,00%.

Reglement II: huishoudelijk personeel

De opgebouwde pensioenen van het huishoudelijk personeel zijn per 1 januari 2016 verhoogd met 1,02%. De opgebouwde pensioenen volgen de ontwikkeling van het minimumloon en het AOW-ongehuwdenpensioen. Of de opgebouwde pensioenen worden verhoogd, staat los van de financiële positie van het PNB. Dit is een verplichting die uit het reglement voortvloeit en dus onvoorwaardelijk is.

Oud-deelnemers en pensioengerechtigden

Het bestuur probeert jaarlijks de (opgebouwde) pensioenen van oud-deelnemers en pensioengerechtigden aan te passen aan de stijging van de prijzen. De dekkingsgraad was op 31 december hoog genoeg om een volledige toeslag te kunnen verlenen. Dit betekent dat de (opgebouwde) pensioenen van oud-deelnemers en pensioengerechtigden per 1 januari 2016 zijn verhoogd met 0,57%.

Extra toeslagverlening

Gedurende een aantal jaren heeft het PNB geen (volledige) toeslagen toegekend, door de onzekere financiële situatie van het fonds. Dit betekent dat de (opgebouwde) pensioenen niet (volledig) zijn meegestegen met de consumentenprijsindex. Ze zijn dus naar verhouding minder waard geworden. In de nieuwe wetgeving is geregeld dat een pensioenfonds een inhaaltoeslag mag verlenen als die geen gevolgen heeft voor de toekomstbestendige toeslagverlening. De huidige financiële positie van het PNB laat toe dat een deel van de toeslagen wordt ingehaald die in het verleden zijn gemist. Het bestuur kiest ervoor om als eerste de oudste gemiste toeslagen in te halen. Iedereen die in 2009 al oud-deelnemer of pensioengerechtigde was bij het PNB, krijgt daarom een verhoging van 1,65%. Deze verhoging komt bovenop de hierboven genoemde verhoging van 0,57%. In verband met de administratieve verwerking van deze inhaaltoeslag, betaalt het fonds deze in de loop van 2016 uit.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de pagina Verhoging pensioen voor priesters/ongehuwde diakens, pastoraal werkers/gehuwde diakens, huishoudelijk personeel, oud-deelnemers of pensioengerechtigden
De ontwikkeling van de dekkingsgraad van het PNB kunt u bekijken in een grafiek op deze website.

Bron: Bestuur