Nieuws

Belastingmaatregel: uw netto pensioen omlaag

De Belastingdienst heeft wijzigingen doorgevoerd. Daardoor moet ons fonds per 1 april 2016 meer belasting inhouden op uw pensioen. Uw bruto pensioen wijzigt niet, maar u ontvangt netto een lagere uitkering. De verlaging is een gevolg van een besluit van de overheid. Pensioenfondsen moeten dit uitvoeren. Het bestuur van PNB heeft hierop geen invloed.

Voor wie geldt de verlaging?

De verlaging geldt alleen voor de pensioenen boven een bepaalde grens. Deze grens is € 1.660,25 bruto per maand (= uw pensioeninkomen, exclusief het AOW-pensioen dat u van de overheid ontvangt).

  • Hebt u minder pensioen? Dan verandert er voor u niets.
  • Hebt u meer pensioen? Dan gaat de maandelijkse uitkering van het pensioenfonds omlaag. U ontvangt omstreeks 23 april 2016 een bruto-netto specificatie van PNB met daarin de nieuwe bedragen voor 2016.  

Waarom wijzigt de belasting?

De overheid heeft een nieuw zogenoemd Belastingplan vastgesteld. De Belastingdienst moet dit nieuwe Belastingplan uitvoeren. In het Belastingplan zijn op het laatste moment nog wijzigingen doorgevoerd. Hierdoor kon de Belastingdienst de wijzigingen niet voor de jaarwisseling verwerken en is in het eerste kwartaal van 2016 te weinig loonbelasting/premie volksverzekeringen ingehouden op de pensioenen boven de grens van € 1.660,25 bruto. Het tekort van het eerste kwartaal van 2016 wordt in de rest van het jaar automatisch verrekend.

Meer weten?

In uw bruto-netto specificatie vindt u meer informatie. Hebt u toch nog vragen? Bel dan met 088-116 2410. Onze medewerkers helpen u graag.