In deze verkorte versie van het jaarverslag van het PNB vindt u de belangrijkste cijfers in één oogopslag. Ook leest u over de financiële positie van het fonds in 2022. Verder komen het verantwoordingsorgaan en de niet-uitvoerende bestuurders kort aan het woord met hun oordeel over afgelopen jaar.
Het jaar 2022
PNB kijkt terug op een verslagjaar dat werd gekenmerkt door toenemende geopolitieke onrust, een negatief sentiment op de financiële markten en stijgende rentes. Door de verhouding tussen de stijging van de rentes, en de daling van de fonds-verplichtingen, bleef de dekkingsgraad (de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen) op peil. Het 12-maandsgemiddelde, de zogenaamde beleidsdekkingsgraad, steeg zelfs. De financiële positie van het fonds was dus goed. Daarom was volledige indexatie conform het toeslagenbeleid mogelijk per 1 januari 2023. Daarnaast is in lijn met het premiekortingsbeleid besloten ook voor 2023 premiekorting te verlenen.
De belangrijkste onderwerpen die in de bestuursvergaderingen aan de orde kwamen zijn:
De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel
In 2022 is veel aandacht uitgegaan naar de voorbereiding op de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit onderwerp heeft regelmatig op de agenda gestaan van het bestuur, de commissie pensioen & governance en de werkgroep EcC-PNB. Het bestuur heeft besloten om de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel door te voeren in 5 stappen. Lees meer hierover in het volledige jaarverslag op de website van PNB. De beoogde transitiedatum is 1 januari 2027. Dat betekent dat de bisdommen met de huidige inschatting uiterlijk 1 juli 2024 over de beoogde wijziging van de pensioenregelingen besloten moeten hebben.
Maatschappelijk verantwoord beleggen
Het beleid met betrekking tot maatschappelijk verantwoord beleggen (hierna MVB) is in 2022 geactualiseerd. Een deel van de staatsobligatieportefeuille is omgezet naar een beleggingsfonds dat zich specifiek richt op groene obligaties. Verder is PNB gestart met een onderzoek naar de mogelijke implementatie van een klimaatbenchmark voor aandelen in ontwikkelde markten.
Vanzelfsprekend houdt het fonds in het beleid rekening met de eisen die de wet stelt, maar gaat ook verder dan dat. Het fonds belegt niet in producenten als clustermunitie of in landen/bedrijven waartegen financiële sancties gelden, omdat dit vanuit wettelijke eisen verboden is. Maar daarnaast heeft het fonds ervoor gekozen om te participeren in beleggingsfondsen die op meerdere criteria, zowel gedragscriteria als ook productcriteria, een uitsluitingsbeleid voeren en een actief stem- en engagementbeleid inzetten. PNB laat zich bij het formuleren van haar beleid inspireren door de katholieke sociale leer en heeft daarbij in het bijzonder aandacht voor de encycliek ‘Laudato Si’.
Statuten gewijzigd
In overleg met de bisdommen wijzigde het PNB eind 2022 de statuten. De belangrijkste motivatie voor de statutenwijziging was de zetelverdeling in het verantwoordingsorgaan. Op verzoek van de bisdommen is er een werkgeverszetel toegevoegd zodat ieder bisdom en de bisschoppenconferentie vertegenwoordigd zijn.
Verbetering financiële positie
De rente steeg aanzienlijk gedurende het verslagjaar. Dit resulteerde in een forse stijging van de dekkingsgraad. Deze stijging wordt deels teniet gedaan door slecht presterende aandelenmarkten. De stijging van de dekkingsgraad en de sterk oplopende inflatie hebben ertoe geleid dat het fonds conform het fondsbeleid een toeslag heeft verleend per 1 januari 2023. Meer informatie over het toeslagbeleid en de toeslagverlening per 1 januari 2023 leest u in het volledige jaarverslag op de website van PNB. Ook voor 2022 is korting op de premie gegeven.
Uitbesteding en het beheersen van risico’s
PNB heeft de primaire processen uitbesteed, zoals IT, pensioenbeheer en vermogensbeheer. Per 11 april 2022 is het vermogensbeheer door NN IP overgenomen door Goldman Sachs Asset Management (GSAM). PNB is voorafgaand geïnformeerd en heeft uitgebreid kennisgenomen van de overname alsmede de gevolgen en risico’s hieromtrent geïnventariseerd en beoordeeld. Op basis hiervan is besloten om de dienstverlening onder de vlag van GSAM voor te zetten. De toekomst zal uitwijzen of GSAM qua organisatie en cultuur de juiste partij voor PNB blijft voor een samenwerking op lange termijn.
Communicatie
In 2022 heeft ook een update van het communicatiebeleid (voor de periode 2022-2024) plaatsgevonden. Daarnaast is de commissie voorlichting en communicatie (CVC) gestart met het opstellen van een communicatieplan in het kader van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Tevens is besloten het 50-jarig bestaan van PNB in 2023 te vieren met een “Dag van de Toekomst.