Nieuwe regels voor pensioen in Nederland

Hoe gaat het verder?

De pensioenregeling van PNB verandert ook. PNB is op verzoek van de bisdommen van plan op 1 januari 2028 over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel. Vóórdat we kunnen overstappen moeten er nog veel belangrijke keuzes worden gemaakt. Daar zijn verschillende partijen bij betrokken, zoals het bestuur, onze 'sociale partners' (zie de uitleg hieronder) en het Verantwoordingsorgaan. Het voorbereiden op het nieuwe pensioenstelsel gaat in goed overleg tussen deze partijen. Zo zetten we ons samen in om tot een goede pensioenregeling te komen. 

Wie zijn de sociale partners bij de bisdommen?

Het sociaal overleg bij de bisdommen is op onderdelen op een andere manier georganiseerd dan in het reguliere bedrijfsleven. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van ondernemingsraden of vakbonden in klassieke zin. Dit hangt samen met de achtergrond en kerkrechtelijke inrichting van de bisdommen. Ook zijn er verschillen tussen de diverse deelnemerscategorieën. Priesters en bezoldigde diakens kennen geen reguliere werknemer-werkgeversrelatie. Voor pastoraal werkenden en huishoudelijk personeel bestaat er daarentegen wel een arbeidsrelatie naar burgerlijk recht.

1. Werknemersvertegenwoordiging

  • Elk bisdom heeft een priesterraad waarin priesters zijn verenigd. De afzonderlijke bisschoppen hebben besloten de priesterraad van hun bisdom te horen (raadgevende stem) alvorens een besluit te nemen over de herziening van de pensioenregeling in het kader van de WTP. Ook gepensioneerde priesters zijn gehoord via de Priesterraad. In sommige bisdommen zijn diakens gehoord via het Diakenberaad.
  • Pastoraal werkenden worden in het kader van arbeidsvoorwaardenoverleg vertegenwoordigd door de Landelijke Kommissie Rechtspositie (“de LKR”). De LKR bestaat uit individuele pastoraal werkers en de Vereniging van Pastoraal Werkenden (“de VPW”) die onderdeel uitmaakt van CNV Kerk en Ideëel. Ook gepensioneerde pastoraal werkers worden door de LKR vertegenwoordigd.
  • De belangen van het huishoudelijk personeel worden met goedkeuring van het huishoudelijk personeel behartigd door twee personen die het vertrouwen van het huishoudelijk personeel genieten. Deze twee personen vormen samen een informele commissie.

2. Werkgeversvertegenwoordiging

  • Priesters en diakens
    De diocesane bisschoppen stellen de regeling vast. Voorafgegaan door een advies van het Economencollege. Rekening houden met het feit dat een diocesane bisschop kan vragen om een (niet-bindend) advies van zijn priesterraad en/of de raad voor de economische aangelegenheden c.q. het kathedraal kapittel.
  • Pastoraal werkers
    ICORA (interdiocesane Commissie Overleg Rechtspositionele Aangelegenheden) en LKR spreken in eerste aanleg over de wijziging van de arbeidsvoorwaarde. Dat leidt tot een adviesrecht van ICORA aan de bisschoppen na met de LKR te hebben overlegd. De bisschoppen dienen goedkeuring te verlenen aan het wijzigingsvoorstel. Daarna wordt het goedgekeurde voorstel voorgelegd aan de individuele pastoraal werker.
  • Huishoudelijk personeel
    ICORA (Interdiocesane Commissie Overleg Rechtspositionele Aangelegenheden) en de hiervoor genoemde informele commissie spreken in eerste aanleg over de wijziging van de arbeidsvoorwaarde. Dat leidt tot een adviesrecht van ICORA aan de bisschoppen na met de informele commissie namens het huishoudelijk personeel te hebben overlegd. De bisschoppen dienen goedkeuring te verlenen aan het wijzigingsvoorstel. Daarna wordt het goedgekeurde voorstel voorgelegd aan de individuele huishoud(st)er.

Tijdlijn

  • 1 januari 2025: de bisdommen* maken vóór 1 januari 2025 op hoofdlijnen een keuze voor de nieuwe pensioenregeling. Alle afspraken over de nieuwe regeling komen in een zogenaamd ‘transitieplan’.
  • Tussen 1 januari 2025 en 1 juli 2025: PNB werkt dit binnen de door de bisdommen geformuleerde kaders nader uit en beoordeelt de pensioenregeling op diverse aspecten, zoals uitvoerbaarheid, financierbaarheid, juridische toelaatbaarheid en evenwichtigheid. Daarna komt er een 'implementatieplan'. In dit plan komt te staan hoe PNB de nieuwe regeling gaat uitvoeren. Hierover maakt het bestuur afspraken met verschillende partijen die de regeling uitvoeren. Denk hierbij met name aan het pensioen- en vermogensbeheer. 
  • Tussen 1 juli 2025 en 1 januari 2028: er wordt gewerkt aan de implementatie van de nieuwe regeling en de vereiste afstemming over de uitvoering met diverse betrokken partijen.
  • 1 januari 2028: de nieuwe regeling gaat in. Dit is ook de uiterste datum waarop de regeling in moet gaan volgens de wet.

*onder bisdommen worden hier mede verstaan: de diverse overige werknemers- en werkgeversgeledingen die bij het pensioenvoorwaardenoverleg aangesloten zijn.

Hoe ziet de nieuwe regeling eruit?

Hoe de nieuwe regeling bij PNB eruit ziet, is nu nog niet helemaal bekend. De bisdommen streven ernaar om de pensioenen van pensioengerechtigden en (toekomstige) deelnemers zo gelijkwaardig mogelijk te houden aan wat met de huidige regelingen en premies verwacht zou worden. Op dit moment onderzoeken de bisdommen en PNB welke mogelijkheden er precies zijn.