Eind mei 2019 was de beleidsdekkingsgraad van het PNB 135,4%. Sinds het einde van 2018 is de dekkingsgraad gedaald en dat bent u niet gewend. Het goede nieuws is dat het PNB er financieel nog steeds heel goed voor staat.
De Nederlandsche Bank (DNB) eist van pensioenfondsen dat er voldoende reserves zijn om niet alleen nu, maar ook tot in de verre toekomst de pensioenen uit te kunnen betalen. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe meer reserves er zijn. De dekkingsgraad is namelijk de verhouding tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat nodig is om alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen.
De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden. Bij een dekkingsgraad van 105% is er € 1,05 in kas voor iedere euro die aan pensioen moet worden uitgekeerd. PNB streeft naar een structureel hogere dekkingsgraad en die is er nog steeds. Voor elk euro die nodig is, is er € 1,35 in kas.
Op basis van de beleidsdekkingsgraad neemt het Bestuur besluiten over het verhogen van de pensioenen (toeslagverlening). Zolang de beleidsdekkingsgraad hoger is dan 114,3%, kunnen de pensioenen verhoogd worden met op zijn minst een deel van de prijs- of loonstijgingen.