Het PNB heeft met een dekkingsgraad van 132,4% (eind oktober 2019) nog steeds forse financiële reserves. In het nieuws hoort u over pensioenfondsen die wellicht de pensioenen moeten verlagen, doordat de rente zo gedaald is. Dat is bij het PNB níet aan de orde!
Volgens voorzitter Jan van Susante is dat geen geluk, maar komt dit door de gekozen beleggingsstrategie: ‘Onze beleggingscommissie zei dat we ons zwaar moesten indekken tegen een rentedaling. Dat hebben we dus gedaan.’ Het PNB heeft veel financiële producten gekocht die rendement opleveren zodra de rente daalt. Als de rente stijgt, maakt het fonds verlies op deze producten, maar het fonds heeft dan ook minder geld nodig. Andere fondsen hebben minder van deze producten.
Hoe zit dat, rente en pensioen?
Met de rente berekent een pensioenfonds hoeveel vermogen het nú moet hebben om alle toekomstige pensioenen te kunnen betalen. Daalt de rente, dan moet het fonds ervan uitgaan dat het vermogen langzamer groeit. Dus moet het PNB meer geld in kas hebben om financieel gezond te blijven. Stijgt de rente, dan hoeft er weer minder geld in kas te zijn.
Ruim € 1,32 in kas voor elke euro die nodig is
Met een dekkingsgraad 132,7% is er voor elke euro die er op termijn nodig is om pensioen te betalen, ruim € 1,32 in kas. Op basis van de beleidsdekkingsgraad besluit het Bestuur bijvoorbeeld over het verhogen van de pensioenen (toeslagverlening).