Nieuws

Coronavirus ‘besmet’ onze dekkingsgraad. Wat nu?

Het coronavirus is wereldwijd het middelpunt van de aandacht. Dit heeft ook invloed op pensioenfondsen in het algemeen en op ons fonds in het bijzonder.

De onzekerheid over hoeveel mensen er ziek gaan worden, zorgt ervoor de beleggers zich zorgen maken. Dat is niet goed voor de waarde van onze beleggingen. Bedrijven gaan op slot, de vraag naar sommige producten neemt af. Gevolg: de economie stagneert. Ook dat is niet goed voor de waarde van onze beleggingen.

U kunt op ons rekenen

Ondertussen gaat onze dienstverlening aan u gewoon door, zoals u van ons gewend bent. Door het coronavirus regelen we achter de schermen sommige zaken net wat anders. Maar daar merkt u hopelijk zo weinig mogelijk van.

  • Krijgt u pensioen van ons? Dan ontvangt u uw uitkering op tijd. Dit zijn onze betaaldata.
  • Hebt u uw pensioen bij ons aangevraagd? Wij regelen het voor u.
  • Wilt u informatie over uw pensioenregeling en de keuzes die u hebt? Bekijk dan uw Pensioen 123. Of lees de veelgestelde vragen.
  • Sommige pensioenzaken regelt u gemakkelijk zelf op Mijn Pensioencijfers. Daar ziet u ook hoeveel pensioen u hebt opgebouwd.
  • Blijf op de hoogte van het pensioennieuws.
  • Hebt u een dringende vraag? Gebruik dan ons contactformulier. U krijgt zo snel mogelijk antwoord. Misschien moet u iets langer wachten dan u gewend bent. Maar onze Klantenservice staat voor u klaar!

Impact op financiële positie

Met name onze aandelen zijn in februari veel minder waard geworden. De onrust heeft ook invloed op de rente. Doordat beleggers vluchten naar ‘veilige havens’, daalt de rente nog verder.

Dit is slecht nieuws voor de financiële situatie van pensioenfondsen. Het vermogen daalt door de tegenvallende beleggingen. Daarnaast heeft ook de lage rente een negatieve invloed op de financiële situatie. Hierdoor moet er meer geld opzij worden gezet om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen.

Hoe zit het bij ons?

In januari hadden we hier al last van. In februari heeft deze trend zich doorgezet. Dat is te zien aan de dekkingsgraad. Ook de meest recente ontwikkelingen op de beurzen hebben in negatieve zin gevolgen voor onze financiële positie. Een kleine geruststelling is dat onze financiële positie goed is. Dat betekent dat de negatieve ontwikkelingen beter kunnen worden opgevangen.

Aanvullende maatregelen

De ontwikkelingen op de financiële markten worden nauwgezet gevolgd en waar nodig worden aanvullende maatregelen getroffen. Ook staan we in nauw contact met onze dienstverleners, zoals de pensioen- en vermogensbeheerders over de waarborging van de bedrijfscontinuïteit. We bereiden ons dus achter de schermen voor op mogelijke scenario’s.