Veel gestelde vragen over uw pensioen in de nieuwe pensioenregeling

Bekijk alle vragen

De nieuwe regels voor pensioen

  • Waarom zijn er nieuwe regels voor pensioen?
    • Voor veel werknemers is niet duidelijk hoeveel ze voor hun pensioen betalen en hoeveel ze opbouwen. Met de nieuwe pensioenregeling bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. 
    • De arbeidsmarkt verandert, werknemers wisselen steeds vaker van baan en de huidige regels voor pensioen passen daar niet meer bij.
    • Een verhoging van de pensioenuitkeringen in het huidige stelsel is voor veel fondsen afhankelijk van complexe factoren, zoals rekenrente en dekkingsgraad. Als de rente langere tijd laag is, moeten we in het huidige stelsel veel geld in kas houden. De pensioenen laten meestijgen met de prijzen is dan moeilijk of niet mogelijk. In de nieuwe pensioenregels kunnen de pensioenen makkelijker meebewegen met de economie.
  • Wat verandert er door de nieuwe pensioenregeling?

    De nieuwe pensioenregeling is een zogenaamde solidaire premieregeling. Wat er anders is, hebben we voor u op een rij gezet. U kunt ook de animatie bekijken die uitleg geeft over de nieuwe regeling

    Klik hier voor een overzicht van wat er verandert en om de animatie te bekijken.

     

  • Wat blijft hetzelfde in de nieuwe pensioenregeling?

    Een aantal kenmerken van de regeling blijft gelijk aan de regeling die geldt tot het moment dat we overgaan naar de nieuwe regeling. Deze kenmerken hebben we voor u op een rij gezet.

Bekijk alle vragen

De hoogte van mijn pensioen

  • Wanneer hoor ik hoe hoog mijn pensioen wordt?

    Voordat we overgaan op de nieuwe pensioenregeling, laten we u zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd in de huidige regeling. U krijgt ook een eerste inschatting van uw pensioen in de nieuwe regeling. Ná de overstap krijgt u nog een berekening van ons. Die is nauwkeuriger, omdat we pas op het moment van de overstap precies weten wat de waarde van uw opgebouwde pensioen is.

    Krijgt u al pensioen van ons? Dan blijft uw bruto pensioenbedrag in de eerste maand na de overstap op de nieuwe regeling hetzelfde als in de maand ervoor. Het netto bedrag kan anders zijn, bijvoorbeeld doordat belastingtarieven wijzigen. De maand daarna krijgt u uw definitieve pensioenbedrag binnen de nieuwe regeling. Dit verschil corrigeren we mogelijk met het pensioen dat u in de maand daarvoor van ons kreeg.

  • Kan ik mijn persoonlijke pensioenkapitaal kwijtraken door beleggingen?

    Nee, dat kan niet. De risico’s die we nemen met de beleggingen zijn zo ingesteld dat het persoonlijk pensioenkapitaal niet kan opraken. Daarnaast houden we reserves aan om grote schommelingen in het pensioen op te vangen. Dit doen we door beleggingsopbrengsten in goede economische tijden te reserveren voor tijden dat het economisch tegenzit.

  • Kan mijn persoonlijk pensioenkapitaal opraken als ik lang leef?

    Nee. Uw pensioen kan niet opraken. U krijgt uw leven lang pensioen.

Bekijk alle vragen

De overgang naar de nieuwe regeling

  • Is de overstap erg duur?

    Ja, de overstap is duur. Er moet veel geregeld worden om de overstap op een goede manier uit te voeren. Zo moeten de computersystemen worden vernieuwd om de nieuwe regeling te kunnen uitvoeren. Dit is niet alleen voor ons fonds zo, maar alle pensioenfondsen in Nederland krijgen hiermee te maken. We doen natuurlijk wel ons best om de kosten voor de overstap zo laag mogelijk te houden.

  • Wanneer gaat de nieuwe pensioenregeling in voor ons fonds?

    We zijn van plan om op 1 januari 2028 over te gaan op de nieuwe regeling.

     

  • Wat is een transitieplan?

    In het transitieplan staan de afspraken die de ‘sociale partners’ *) hebben gemaakt voor de nieuwe pensioenregeling. We hebben samenvattingen gemaakt van het transitieplan, zodat u snel kunt zien wat de belangrijkste kenmerken van de nieuwe pensioenregeling zijn. 

    Lees de afspraken in het transitieplan of bekijk een samenvatting daarvan.

    *) Daar waar gesproken wordt over ‘sociale partners’ zijn in de praktijk de zeven bisdommen bedoeld. Meer uitleg over de vertegenwoordiging vindt u op deze pagina.