Nieuws

Nederlands pensioenstelsel weer op nummer 1

Nederland heeft weer het beste pensioenstelsel ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Pension Index van adviesbureau Mercer. Zeven jaar geleden stond ons land ook op één.

Nederland heeft met deze notering internationaal de A-status weer terug. Denemarken staat op de tweede plaats en heeft als enige andere land ook de A-status. Finland is derde.

Mercer vergelijkt elk jaar de pensioenstelsels van ruim dertig landen. Daarbij kijken ze onder meer naar:

  • kan een gepensioneerde goed rondkomen van zijn pensioen?
  • hoe toekomstbestendig is het stelsel?
  • hebben pensioenfondsen genoeg buffers voor het uitkeren van de pensioenen?

Goede score

Ons Nederlandse pensioenstelsel scoorde goed op alle onderdelen. Nederland telt weinig bejaarden die in armoede leven. Een ander sterk punt is het totale pensioenvermogen. Nederlandse pensioenfondsen hebben veel geld in kas. De betaalbaarheid wordt verder verbeterd door de pensioenleeftijd in stapjes te verhogen. Het onderzoek roemt ook de lage kosten die pensioenfondsen maken en het goede toezicht op de sector.

Maar weinig vertrouwen

Toch blijkt uit andere onderzoeken dat Nederlanders niet veel vertrouwen hebben in het pensioenstelsel. De Pensioenfederatie denkt dat dat ligt aan het feit dat veel pensioenfondsen de afgelopen jaren de pensioenen niet mee hebben kunnen laten stijgen met de prijsstijgingen (en soms zelf moesten verlagen). Mensen hadden dat wel verwacht en zijn teleurgesteld.

Meer weten?

Mercer heeft informatie over het onderzoek gepubliceerd op zijn website. Over de verhoging van uw pensioen als priester/ ongehuwd diaken, pastoraal werker/ gehuwd diaken, huishoudelijk personeel of gepensioneerde leest u op deze website meer. Hebt u vragen over uw pensioen? Stel ze aan onze medewerkers. Wij helpen u graag.

Bron: Mercer/Pensioenfederatie